Startup-urile din Moldova vor putea accesa mai ușor investițiile externe și vor fi mai vizibile la nivel global

[ad_1]


Startup-urile din Moldova vor deveni mai vizibile la nivel internațional și vor putea atrage mai ușor investiții. Asta după ce, recent, programul „Startup Moldova” parte a proiectului TEKWILL a devenit membru al „Startup Genome” – organizație care oferă servicii de cercetare și consultanță în peste 38 de state, în vederea elaborării politicilor de țară, strategiilor de inovare și accelerare a ecosistemului de startup-uri. Prin această colaborare, țara noastră își consolidează conexiunea globală și deschide mai multe oportunități pentru antreprenorii cu afaceri bazate pe inovații: schimb de experiențe și expertiză cu comunitatea internațională, vizibilitate sporită la nivel global, platforme de comunicare cu alți specialiști din întreagă lume, atragerea potențialelor surse de finanțare și altele. Dezvoltarea antreprenoriatului tehnologic în Moldova este una dintre direcțiile prioritare ale proiectului TEKWILL, susținut de partenerii săi de dezvoltare USAID și Suedia.

Ana Chirița, directoarea proiectului TEKWILL:Moldova a făcut pași semnificativi în consolidarea ecosistemului de startup-uri. Prin intermediul inițiativelor TEWILL, aceasta a determinat creșterea competitivității industriei TIC și a sprijinit antreprenorii în dezvoltarea afacerilor tehnologice locale. Astfel, am reușit să stabilim un parteneriat cu „Startup Genome”, datorită căruia ecosistemul de startup-uri local va deveni și mai vizibil, iar antreprenorii vor putea accesa investiții externe, indispensabile dezvoltării afacerilor din domeniul IT. Astfel, împreună vom crește idei care schimbă lumea.”

În anul precedent, în premieră, Republica Moldova a fost inclusă în raportul de analiză a ecosistemului de pornire a startup-urilor realizat de „Startup Genome” – una dintre cele mai complexe și importante cercetări din domeniu. Datele acestuia se referă la țara noastră în raport cu peste 250 de ecosisteme de startup-uri din întreaga lume. Comerțul electronic dezvoltat, facilitățile fiscale și capitalul uman eficient din punct de vedere al costurilor, sunt unele dintre cele mai importante motive pentru care un startup ar trebui să devină rezident al țării noastre, arată rezultatele cercetării. Comerțul electronic a crescut constant în Moldova de-a lungul anilor, cu 12% mai mulți moldoveni făcând cumpărături virtuale în 2019 decât în anul precedent. Mai mult. Pandemia de COVID-19 a accelerat această tendință, ducând la o creștere cu 30% a achizițiilor online în 2020. Acest fapt se datorează inclusiv și investițiilor din anul precedent pentru dezvoltarea acestui domeniu ale partenerilor internaționali USAID și Suedia. Această accelerare pune bazele unui mediu propice pentru implementarea unor idei inovative și transformarea lor în afaceri din domeniul digital (platforme integrate de vânzare, „market places”, soluții de marketing digital etc.).

Dezvoltarea afacerilor digitale susținută de partenerii internaționali 

Deși a înregistrat progrese importante față de acum 10 ani, Moldova are încă mult potențial neexplorat, pe fundalul lipsei culturii antreprenoriale, limitării accesului la finanțare, precum și a experienței mici în gestionarea afacerilor bazate pe produse proprii. Pentru a reduce decalajul și încurajarea dezvoltării afacerilor bazate pe tehnologii informaționale, Republica Moldova se aliniază trendurilor internaționale și implementează programe dedicate creșterii și susținerii startup-urilor, așa precum este „Startup Moldova” – un program complex care oferă tinerilor cu idei inovative acces la programe educaționale, infrastructură, consultanță, mentorat, oportunități de…

[ad_2]

Source link