Salarii bune, dar nu pentru toți. Cât câştigă moldovenii, în medie, lunar


Moldovenii câştigă, în medie, 8 mii de lei pe lună. Asta arată o cercetare făcută de Biroul Naţional de Statistică, pentru luna septembrie. Totuşi, două treimi dintre salariaţi ridică salarii mai mici decât această cifră medie.

Potrivit datelor statistice, 67 la sută dintre angajaţi au avut în luna septembrie un salariu mai mic decât media pe ţară, de 7991 de lei. Aproape 50 la sută dintre salariaţi au câştigat mai puţin de 6 mii de lei. Ponderea celor care câştigă mai mult de 10 mii de lei este de doar 21 la sută. 

Cele mai prost plătite sunt serviciile administrative şi suport. Peste 40 la sută dintre angajaţi au un salariu mai mic de 4 mii de lei. Şi în agricultură şi silvicultură situaţia este asemănătoare. 

Salarii mari sunt în IT. Peste 60 la sută dintre angajaţi au lefuri mai mari de 10 mii de lei. Tot atât câştigă şi aproape 50 la sută dintre cei care activează în domeniul asigurărilor.

În topul celor mai bine plătite joburi sunt şi cele din administraţia publică, apărare şi asigurări sociale, unde peste 30 la sută dintre angajaţi câştigă mai mult de 10 mii de lei pe lună. 

Source link