Racheta românească, o lansare cu multe necunoscute. „Vor fi eroii mei în viață dacă va funcționa”


ARCA a prezentat la finalul lunii iunie racheta „EcoRocket” în Piața Ovidiu din Constanța. Ulterior, aceasta a fost încărcată la bordul navei maritime hidrografice „Căpitan Comandor Alexandru Cătuneanu” pentru teste.

Nava este deținută de către Forțele Navale Române, însă statul nu participă financiar la proiect, fiind vorba de un contract de prestări servicii încheiat la solicitarea ARCA în data de 14 iunie, potrivit unui răspuns al Forțelor Navale, la solicitarea Libertatea.

Racheta cu abur

Racheta este integral construită în România și funcționează cu abur sub presiune, de aceea este considerată ecologică.

Construirea sa a costat 1,2 milioane de euro, iar lansarea va mai costa încă 490.000 de euro, declara Dumitru Popescu, fondatorul ARCA, în data de 27 iunie. Sumele provin integral din finanțări private.

Lansare la secret

Pe pagina de Facebook a ARCA, fanii întreabă insistent despre data de lansare, însă tot ce spune asociația pe social media este „curând”.

Conform informațiilor Libertatea, confirmate de fondatorul ARCA, lansarea ar urma să aibă loc în data de 16 august.

Racheta ar trebui să ajungă la 240 de kilometri înălțime și ar urma să fie lansată de sub apă.

Lansarea rachetei ar urma să fie făcută din mare, potrivit postării ARCA din 1 iulie

Lupta pentru 10 milioane de euro

ARCA se află în cursa pentru premiul de 10 milioane euro oferit de Comisia Europeană. Competiția a fost demarată în anul 2018, când autoritățile de la Bruxelles au demarat un proiect privind dezvoltarea de rachete ieftine.

Pe lângă această lansare, Dobrogea Live a scris că ARCA intenționează să construiască o rachetă și mai mare, de 70 de metri, la Constanța.

Și aceasta ar urma să fie realizată din fonduri private, a spus Popescu pentru Libertatea.

Actuala rachetă are 13,2 metri, potrivit fondatorului ARCA.

Racheta românească, o lansare cu multe necunoscute. „Vor fi eroii mei în viață dacă va funcționa”
Rachetele dezvoltate de ARCA sunt realizate la Râmnicu Vâlcea | FOTO: ARCA via Facebook

Prima criptomonedă în spațiu

EcoRocket este concepută pentru a servi piaţa sateliţilor de mici dimensiuni.

Unul dintre sponsorii proiectului este Aether, o monedă virtuală, care pe site-ul oficial se definește ca fiind un „pod între știință și criptomonede” și face referire directă la proiectul ARCA.

„Explorarea a fost baza dezvoltării umane de la începuturi. Numai prin explorare și depășirea limitelor rasa umană își poate atinge adevăratul potențial. Aether va călători la limitele dintre știință și tehnologie, direcționând proiectul și eforturile sale pentru a transforma imposibilul în realitate. Proiectul nostru va fi bazat pe cercetare, dezvoltare tehnologică și înfăptuirea visului primar al umanității”, se arată pe site-ul Aether.

Nu este însă clar care este relația dintre Aether și ARCA.

Racheta românească, o lansare cu multe necunoscute. „Vor fi eroii mei în viață dacă va funcționa”
Site-ul criptomonedei Aether vorbește despre lansarea rachetei EcoRocket

Autoritățile nu prea știu nimic

Programată pentru 16 august, autoritățile nu știu prea multe despre lansarea în sine a rachetei.

ROMATSA – instituția care se ocupă de gestionarea traficului aerian din România – spune că „nu are informații actualizate privind stadiul acestor activități și perioada preconizată pentru efectuarea lansărilor”.

Instituția mai arată că, la solicitarea ARCA, ROMATSA a găzduit în luna martie o întâlnire la care au participat și reprezentanți ai Forțelor Aeriene.

Conform celor convenite, ARCA trebuie să obţină autorizările şi certificările din partea autorităţilor aeronautice şi aerospaţiale abilitate, să iniţieze demersurile privind notificarea internaţională, în spiritul acordurilor şi tratatelor la care România este parte şi să coordoneze perioada lansărilor cu activităţile operaţionale militare române din zona Mării Negre.

ROMATSA:

Până joi, ROMATSA nu primise informații noi privind lansarea.

Urmează însă să se semneze un protocol…Source link