Primăria capitalei va emite obligațiuni municipale în valoare de 50 milioane de lei


Chişinău, 4 mar. /MOLDPRES/. Primăria municipiului Chișinău, în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert Grup”, a desfășurat astăzi audieri publice, în format online, pe marginea proiectului „Modernizarea Parcului de Troleibuze al municipiului Chișinău”, ce urmează a fi finanțat în baza emiterii de obligațiuni municipale, transmite MOLDPRES.

Pentru realizarea acestui proiect, Primăria Municipiului Chișinău urmărește atragerea unor resurse financiare de circa 99,2 milioane de lei. 

Primarul general, Ion Ceban, a calificat inițiativa de realizare a proiectelor investiționale în baza emiterii de obligațiuni municipale pentru APL-uri drept o provocare. „Am încrederea că proiectul lansat va fi unul reușit și că punem bazele pentru noi instrumente financiare pentru Republica Moldova și pentru capitală”, a spus Ceban.

La rândul său, Adrian Lupușor, director executiv al Centrului „Expert Grup”, a precizat că, în cadrul proiectului finanțat de Ambasada Olandei, vor fi susținute trei primării din Republica Moldova: Chișinău, Ceadâr-Lunga și Sângera, în procesul de emitere a obligațiunilor municipale, care au fost selectate în baza unui concurs deschis, competitiv.

„Obligațiunile municipale sunt instrumente financiare care comportă un risc scăzut și o dobândă atractivă pentru investitor. Iar pentru Primăria Chișinău este o oportunitate, fiind o sursă adițională de mobilizare de fonduri, pentru finanțarea investițiilor capitale”, a precizat expertul.

În context, Vladimir Mitru, consilier în Cabinetul Primarului general, a precizat că municipalitatea a prevăzut 99 milioane de lei în bugetul pentru anul 2021 în scopul achiziționării de troleibuze. Totodată, în baza parteneriatului cu Centrul „Expert-Grup”, s-a decis ca sursa de acoperire pentru o parte din unitățile de transport, 50 milioane de lei, să fie asigurată din contul emiterii de obligațiuni municipale.

„Conform prevederilor contractului cu Uzina din Belarus, noi trebuie să achităm în avans troleibuzele, după care livrarea se face în termen de 3 luni după prima tranșă achitată. Astfel, 49 milioane de lei vor fi acoperiți în bază de credit, iar restul în baza emiterii obligațiunilor municipale. Trebuie să inițiem procesul de achiziționare la început de an, pentru ca în a II-a jumătate a anului 2021 să avem deja troleibuzele pe străzile orașului”, a precizat consilierul primarului.

Conform legislației naționale, obligațiunile municipale sunt instrumente de datorie ce pot fi emise de autorități ale administrației publice locale. În baza acestor instrumente, APL se poate împrumuta pentru a obține finanțare, de regulă pentru investiții capitale.

foto: Primăria Chișinău

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!Source link