Parlamentul a votat un nou mecanism de indexare a pensiilor


Pensiile vor fi indexate, în continuare, de două ori pe an, dar conform unui nou mecanism. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat, astăzi, de Parlament. 

Potrivit documentului, în aprilie 2021, coeficientul de indexare a pensiilor va constitui media creșterii anuale a indicelui prețurilor de consum pentru ultimii trei ani – 2018, 2019, 2020, iar în octombrie – rata inflației înregistrată în primul semestru al anului în curs. Coeficientul de indexare se va stabili de Guvern.

Modalitatea indexării care este în vigoare actualmente presupune  că, la 1 aprilie coeficientul de indexare urma să constituie rata inflației înregistrate  în ultimul semestru al anului precedent anului indexării. Conform datelor statistice, la finele perioadei de referință – semestrului doi al anului 2020 a fost înregistrată o deflație de -0,68%.

Noua modalitate de indexare a pensiilor a impus modificarea Legii privind sistemul unic de pensii, Legii bugetului asigurărilor sociale de stat și Legii bugetului de stat pentru anul 2021.

Astfel, potrivit autorilor proiectului, la 1 aprilie anul curent pensiile urmează a fi indexate după noua modalitate, cu 3,89%. Totodată, se va menține indexarea pensiilor la data de 1 octombrie – conform prognozelor, aceasta va fi de 3,2%. Astfel, în total, indexarea va constitui aproximativ 7% anual, specifică autorii proiectului de lege.

De indexarea pensiilor și prestațiilor sociale ar urma să beneficieze peste 731 de mii de cetățeni.

Source link