Năstase: Platforma DA a elaborat un concept de amendare a Legii privind sistemul public de pensii


Platforma DA a elaborat un concept de amendare a Legii privind sistemul public de pensii, astfel încât Guvernul să poată indexa pensiile chiar dacă inflația oficială este sub 2%, ținând cont de creșterea prețurilor la produsele din coșul alimentar al celor mai săraci pensionari. Anunţul a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă de către liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

„Deputații din fracțiunea Platformei DA au elaborat o inițiativă legislativă în acest sens și astăzi proiectul de lege va fi înregistrat în Parlament. Îndemnăm toți deputații, indiferent de partidele politice reprezentate, să-l susțină”, a menţionat Năstase.

Totodată, Năstase a explicat de ce Platforma DA a elaborat acest proiect de lege.

„Cadrul legal existent prevede că pensiile se indexează de două ori pe an după cum urmează: la 1 aprilie, coeficientul de indexare constituind rata inflației în ultimul semestru al anului precedent anului indexării și la 1 octombrie, rata inflației fiind similară cu cea din primul semestru al anului în curs. Prin urmare, în cazul în care nu va fi modificată neîntârziat legislația, reieșind din cifrele oficiale ale BNS, conform cărora în semestrul doi al anului 2020 deflația ar fi constituit 0,68 %, la 1 aprilie 2021 pensiile nu vor fi indexate.

Năstase a mai spus că pentru a soluționa problema indexării pensiilor este necesară rectificarea bugetului până la 1 aprilie 2021, rectificare care poate fi operată exclusiv de un Guvern cu atribuții depline.

Source link