Conferința AgTech: digitalizarea este necesară pentru a obține mai multă productivitate și mai multă durabilitate în agriculturăCriza pandemică globală a accelerat digitalizarea agriculturii, iar fermierii sunt mai determinați să implementeze soluții inteligente pentru a crește performanța domeniului. Mai mulți agricultori, producători, experți locali și internaționali participă timp de două zile la conferința AgTech „Soluții digitale în agricultură” 2021 – o platformă de discuții, expertiză și schimb de experiențe, cu scopul de a promova competitivitatea și durabilitatea agriculturii cu ajutorul tehnologiilor informaționale. Invitații evenimentului au discutat mai multe soluții de încurajare a agriculturii inteligente și au fost prezentate istoriile de succes ale antreprenorilor care au optat pentru digitalizare. De asemenea, a fost analizată starea actuală a sectorului agriculturii autohtone din perspectiva digitalizării, iar companii de top au prezentat soluții reale pentru a depăși problemele existente din sector. Peste 150 de persoane au participat la cea de a treia ediție a conferinței. Conferința AgTech este organizată de Agrobiznes cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM) în parteneriat cu Proiectul TEKWILL, susținut de USAID și Suedia.

Sergiu Jaman, fondator Agrobizness: „Conferința „AgTech” a confirmat interesul sporit al antreprenorilor, instituțiilor și organizațiilor din sector față de digitalizare, iar în acest an venim cu mai multe soluții și inovații. În acest an, suntem prezenți și în România, prin intermediul colegilor noștri de la AgroInteligența, deoarece AgTech prezintă un subiect de interes și pentru specialiștii de peste Prut. Vreau să mulțumesc tuturor partenerilor noștri, deoarece eforturile comune au făcut posibil acest eveniment.  Împreună cu colegii am căutat speakeri interesanți și cu experiență pentru a împărtăși sugestii valoroase participanților noștri, de aceea sunt sigur că informațiile proaspăt obținute le vor pune în aplicare cu succes.”

Cum reducem cheltuielile? Cum optimizăm procesul de muncă sau numărul de muncitori? Cum gestionăm afacerea de la distanță? Sunt doar câteva dintre problemele la care participanții la conferință au încercat să găsească răspunsuri în prima zi a evenimentului. Speakerii „AGTech” au vorbit despre perspectivele dezvoltării agriculturii moldovenești, iar fermierii au povestit despre modele de succes pe care au reușit deja să le implementeze în afaceri –  sisteme digitale de monitorizare și control al spațiilor protejate de cultivarea culturilor cu valoare înaltă, soluții tehnologice aplicate în zootehnie, managementul digital al fermelor, monitorizarea livezilor cu ajutorul sistemelor GPS și altele. Discuțiile au fost divizate în patru sesiuni, la care au participat experți în domeniu, reprezentanți ai Guvernului, precum și parteneri internaționali de dezvoltare ai Republicii Moldova.

Agricultura – un domeniu important pentru economia națională a Republicii Moldova

Vasile Șarban, șeful direcției politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală, MADRM: „În secolul XXI, utilizarea tehologiilor informaționale a devenit o necesitate fără de care nu ne putem dezvolta. Acest lucru este valabil și pentru sectorul agricol, inovațiile find indispensabile pentru a obține mai multă productivitate și competitivitate, fără a avea pierderi mari. Guvernul s-a aliniat noilor tendințe și a început să implementeze soluții digitale prin intermediul Agenției de Guvernare Electronică. Este vorba despre platforma eguvernare.md, datorită căreia am realizat peste 40 de proiecte de e-transformare, care sunt în beneficiul cetățenilor, agricultorilor și…Source link